Renée Söderström - Adrenalinsökande resejunkie

Renée är en glad, energisk och adrenalinsökande resejunkie från Uppsala som inspirerar oss med sitt mod och orädda inställning till livet. Här berättar hon om sitt egna resande och ger sina bästa tips för alla som vill ta steget att åka och upptäcka världen!

Vem är Renée Söderström?
Kort och gott skulle jag beskriva mig själv som en utåtriktad, energisk, glad och adrenalinsökande resejunkie med en positiv syn till livet. Trivs som bäst i det sociala umgänget, med många saker som hela tiden sker. Jag älskar att skriva listor på i princip allt och att få saker att hända.

Bor i Uppsala på 45kvm med min sambo och spenderar gärna den lediga tiden kring en middag med nära och kära. Äter mycket vegetarisk kost och har ett stort intresse för kläder. Näst största kärleken i livet är den till djur.

Var i världen befinner du dig just nu och hur länge blir du borta?
Nu i stunden ligger jag i en sackosäck med fötterna i sanden och lyssnar till bruset av vågorna i ett än så länge oturistat område i nordöstra delarna av Sri Lanka. Jag hade ingen plan på hur länge jag skulle vara borta när jag åkte, men nu efter fyra månader börjar jag känna mig nöjd. Men jag har fortfarande några platser till att besöka innan denna resa får ett slut.

Hur fick du modet att säga upp dig från jobbet för att resa?
Med en tro på att göra det som känns bäst här och nu och att allting alltid löser sig, så ringde jag min chef en dag och sa upp mig utan vidare eftertanke på vad jag skulle göra i framtiden. Den resan varade i ungefär fem månader och är idag bland de bäst spenderade månaderna i mitt liv. Nu var detta tre år sedan, däremellan har jag haft lite olika tjänster där jag balanserat livet med kortare resor, men jag hade en stark känsla att jag verkligen ville göra en till längre variant igen och det passade så bra i tiden så denna gång gick det till på ungefär samma sätt.

Jag är också en person som behöver ständig utveckling på alla olika plan i mitt liv för att trivas där jag befinner mig Det är min stora drivkraft och när jag inte är i linje med vart jag vill vara så behöver jag göra en förändring och testa något nytt för att ta mig framåt. Detta har varit mitt sätt och för mig har det funkat väldigt bra.

”Oavsett längd på resa så är känslan av frihet oslagbar! Det liksom pirrar i magen varje dag och ingen dag är den andre lik.”

Vad har du lärt dig av att resa?
Listan är lång! Jag har lärt mig mycket om mig själv, hittat ett lugn som jag har svårare att komma i kontakt med hemma i vardagen. Jag reflekterar mycket över händelser som jag varit med om och jag har lärt mig se saker ur fler perspektiv. 

Lär mig också mycket om länder jag besöker, kulturer och människor jag träffar. Allting har sin story och det är så intressant! Igår stod jag och pratade med en äldre man härifrån, han bar en keps med ett Torontotryck utan att ha en aning om vad ishockey var. Han skrattade bara och nickade på huvudet när jag berättade. Däremot delade han med sig mängder av storys om Sri Lankas regering, kriget och vilken viktig del turismen har för landets ekonomi. Win win, han lärde sig ordet på en för honom okänd sport och jag lite mer om Sri Lanka. 

Dina tre bästa tips om man vill åka iväg på en långresa för första gången?
Alla som har en dröm om att resa en längre period vill jag bara peppa! Gör den drömmen till verklighet. Du kommer ångra dig om du inte gjorde det! Vi har såklart olika förutsättningar men möjligheterna är oändliga, så hitta en lösning som passar dig och go for it! 

  1. Spara pengar. Det kostar att åka iväg några månader, men det är värt varenda krona och ett fullt rimligt mål. Lägg upp en plan för ditt sparande, se över hur du kan maxa dina intäkter: jobba så mycket extra du bara kan/ sälj av förrådet på loppis etc. och dra ner på dina utgifter. 
  2. Ta reda på vilken typ av resa du vill göra. Researcha några för dig viktiga spottar men överplanera inte! Det är så mycket lättare än vad man tror när man väl infinner sig i det. Låt resan styras lite efter tips, människor och erfarenheter längst vägen. 
  3. Boka en biljett ut ur landet, utan avbokningsskydd. Nu är första steget avklarat och du är redan påväg! 

Försöker du tänka på att resa hållbart?
Så viktig fråga. Jag reser kollektivt så gott det går, obeskrivliga buss- och tågresor som inte liknar något av det vi har i Sverige. En upplevelse i sig! Detta är oftast det överlägset billigaste sättet att ta sig runt och ett sätt att byta ut flyget för att resa till angränsande länder. Perfekt för en backpackerbudget! Jag tror min längsta bussresa var runt 22h, Vietnam-Kambodja. Lång tid kanske man kan tycka, men vad är det på fem månader? 

Har du någon udda reseupplevelse att dela med dig av?
När jag båtluffade i Filippinerna besökte jag en ö, Malapascua, som förövrigt kom att bli en favorit. Hur som helst så hade jag och mitt resecrew nyligen tagit open water som är ett första stadie dykcertifikat. Vi hade gjort några få dyk bland korallrev, färgglada fiskar och jumbo sköldpaddor på ett lättare djup men vi ville testa något nytt! Gärna läskigare. Sa jag Adrenalin-junkie? 

Vi hade hittat ett ställe där man kunde dyka med hajar men behövde ett avancerat dykcertifikat vilket ingen av oss var behörig till. Men dykledaren övertalade oss lätt till att läsa några sidor i advance boken, för att sedan vara redo. En utbildning som annars tar 2 dagar… Peppade och nervösa vaknade vi upp tidigt morgonen därpå, gav oss ut på havet, följde ledarens instruktioner om hur vi behövde ta oss ner till botten, hålla oss i ett rep de hade där nere för att sedan ligga stilla och titta på hajarna som kunde komma till oss. Det var ju såklart ingen garanti att vi skulle få se dem men det var där dem brukade hålla till. Skulle det vara så att en haj blev aggressiv så var det bara att lugnt lägga sig ner åt sidan och i princip spela död. Typ lika lätt som att spela död om man skulle bli jagad av en Björn? Om inte värre. 

Innan vi ens nuddat botten hör jag starka handklappningar från vår dykinstruktör, han gör ett tecken av en fena vid pannan och pekar framför oss. Jag stod alltså precis framför en tre meters lång haj, 500kg bjässe! Såg inte nysen av det där repet vi skulle hålla oss i. Det var 5-6 hajar som cirkulerade kring oss. Det är den sjukaste känslan jag någonsin upplevt! Euforiska, lyckliga och med lungorna i behåll återvände vi till fastlandet. Senare på kvällen läste vi en artikel att ett antal personer dör varje år av threshersharks, i Filippinerna. Helt klart ett minne för livet! Men kanske inte något jag vågar mig på igen. 

Vilket är det mest inspirerande resmålet?
Jag älskade verkligen Fiji, mycket för deras fantastiska ö-grupper men främst för befolkningen. Har aldrig tidigare mött människor som är så tacksamma över det lilla i livet, som gläds och värnar om varandra på ett så speciellt sätt och skrattar högt och hejdlöst mestadels av den vakna tiden. Jag har funnit en stor familj på andra sidan jorden!

Vad händer när du kommer hem från denna resa?
I sommar har jag en resa inplanerad och så ska jag åka på några festivaler. Sedan kommer jag studera en kurs parallellt med ett ideellt arbete jag gör tillsammans med Julpatrullen, där jag och sex andra tjejer hjälper familjer med barn i ekonomiskt utsatta situationer, främst kring juletid.

Vad blir nästa resemål?
Bortsätt från de stopp jag har kvar på denna resa så ska jag till Cypern i sommar. Min fantastiska mamma flyttar dit för att följa en av hennes stora drömmar genom att driva sin egna spaavdelning på ett hotell. Jag kommer att åka dit i några veckor för att hälsa på henne och också ta tillfället i akt att utforska ön! Har aldrig varit där tidigare så det ska bli superspännande!

Resor som inte ligger så långt bort är också en bilsemester i Schweiz lantliga miljöer och skidåkning i franska alperna.

En plats på jorden man inte får missa?
Filippinerna är svårslaget! Min topp ett inom alla kategorier. Men värt att nämna är också Nya Zeeland med landets otroliga natur. Två helt fantastiska men skilda resmål!

Slutligen, vad bör man alltid ha med sig när man reser och vilket är det bästa resesällskapet?
Kamera skulle jag säga. Jag fotar mycket för att minnas! Givet är också ett par sköna sneakers, det kan bli långa gångsträckor med många kilo packning på ryggen. Och handsprit! Res med någon som du mår bra av och har lätt att skratta med! I mitt fall är det min sambo, syster eller nära vänner.

✓ VI SKICKAR INOM 48H

✓ FRAKT 39 KR

✓ PRESENTINSLAGNING

© ELSA STORM